Volkskantine

Meer informatie? Ga hier naar de site van de volkskantine.

In maart 2022 openden we in samenwerking met Flevo Campus in de binnenstad van Almere de eerste vestiging van de Volkskantine. De Volkskantine is een nieuwe basisvoorziening voor betaalbaar goed eten.

Waarom is dat hard nodig?

Omdat iedereen moet eten, daarin zijn we gelijk. En toch is er geen gelijke toegang tot goede en gezonde voeding. Wat je eet wordt vaak bepaald door hoeveel je verdient, het aanbod in de wijk waar je woont, of er iemand is die je kan leren koken, of je stress hebt of goed in je vel zit. Kortom, dingen die je zelf niet altijd in de hand hebt. Goed eten is daarom méér dan alleen een individuele verantwoordelijkheid. Het is een maatschappelijke opgave. En daar hebben we een nieuwe basisvoorziening voor nodig, vergelijkbaar met sociale woningbouw of openbaar vervoer.

We onderzoeken een jaar lang hoe dat te doen, dóór het te doen.

Hoe ziet dat er uit?

De Volkskantine als nieuwe basisvoorziening is een eethuis waar eten is losgekoppeld van winst maken, waar fantastische, gezonde en duurzame maaltijden voor de prijs van een snackbarmaaltijd worden geserveerd, net zo makkelijk als een Ikea restaurant, en met de sfeer van een koffiehuis om de hoek.

Daarnaast kun je bij de Volkskantine terecht voor instap budget-kookcursussen en voedingsadvies. Net zoals de bibliotheek naast het uitlenen van boeken ook helpt bij belastigaangifte en taalvaardigheid, zo is de Volkskantine een multifunctioneel centrum voor maaltijden en voedselvaardigheid.

NOS Journaal over Volkskantine
Item op Omroep Flevoland