De volkskantine van de toekomst

In samenwerking met Flevo Campus opent Public Food in januari 2022 de eerste vestiging van de Volkskantine in het centrum van Almere.

 

Concept

 

De Volkskantine is een laagdrempelige selfservice eetgelegenheid in de wijk, rondom school, op station en in de binnenstad. Je eet er een super smakelijke, hoogwaardige en gezonde maaltijd voor de prijs van de snackbar. Qua gemak, efficiëntie en uitstraling vergelijkbaar met het Hema of Ikea restaurant; je gaat er niet naar toe voor een avondje uit, maar om zonder poespas iets betaalbaars te eten.

 

Problematiek

 

Er is steeds meer aandacht voor gezonde en duurzame voeding, maar toch slagen we er niet in om maatschappij-breed beter te gaan eten. Niet alleen stijgt het aantal gevallen van leefstijl gerelateerde ziektes, maar ook de gezondheidsverschillen nemen toe. Kort door de bocht: wie rijk is en theoretisch opgeleid leeft gezonder dan iemand die arm is en praktisch opgeleid. Tel daar bij op een omgeving waarin ongezond voedsel goedkoop is; genormaliseerd, gesubsidieerd en overal aanwezig. Terwijl verse, duurzame en gezonde producten en horeca duurder en exclusiever zijn. Die realiteit maakt het onrealistisch, ineffectief en onrechtvaardig om de verantwoordelijkheid om beter te eten af te schuiven op het individu.

 

Missie

 

Onze missie is om met de Volkskantine een nieuwe sociale markt toe te voegen aan het commerciële voedselsysteem. De volkskantine als nieuw nutsbedrijf. Een publieke voorziening vergelijkbaar met sociale volkshuisvesting, schoon drinkwater of openbaar vervoer.

 

Doelgroep

 

De Volkskantine richt zich op een maatschappij-brede en cultureel-diverse doelgroep. Daarbij ligt de focus op ‘degene achteraan als eerst’. Dus eerst: gezinnen met een laag inkomen, mensen met gezondheidsproblemen, kinderen die opgroeien in armoede en daarna de foodies en de sociaal en financieel kapitaalkrachtige consument.

 

Betaalbaarheid

 

Onze prijzen zijn laag. Lager dan de meeste horeca. Niet uit concurrentieoverwegingen, maar omdat we activistisch geprijsd zijn. Met de Volkskantine maken we een statement over de falende markt waarin ongezond + niet-duurzaam goedkoop is en gezond + duurzaam duur. Een gezond en duurzaam voedingspatroon komt de maatschappij en het klimaat ten goede; deze positieve waarde moet vertaald worden naar een betaalbare prijs voor iedereen. Laag in prijs, hoog in waarde.

 

We accepteren alle lokale en landelijke tegoed regelingen voor minima en (schuld)hulpverlening, zodat we ook toegankelijk zijn voor wie de vaste lage prijs niet kan betalen.

 

Maatschappelijk middenveld

 

Beter eten is urgent. Er zijn veel producenten, leveranciers, zorgverzekeraars, banken, burgers, fondsen en belangenorganisaties die dit onderkennen. Samen met dit maatschappelijke middenveld en overheden vormen we een coalition of the willling die de visie en missie van de Volkskantine (onder)steunt. Dat geeft ons praktische en strategische middelen. Praktisch: de leverancier geeft extra korting, zorgverzekeraars en belangenorganisaties helpen met een jaarlijkse donatie voor de continuïteit van de organisatie. Strategisch: we vormen een maatschappelijke stem die druk kan uitoefenen op de politiek.

 

Menu

 

Het menu van de Volkskantine is een eerbetoon aan de verschillende culinaire tradities in Nederland. We werken samen met chefs en voedselactivisten van diverse culturele en culinaire achtergronden en ontwikkelen een menu dat de rijkdom van de plantaardige keuken laat zien. Het balanceert tussen laagdrempelig en herkenbaar én uitnodigend genoeg om de volgende keer een stap buiten je comfort zone te zetten. De gerechten zijn voorbeelden voor een breed publiek die laten zien hoe je mee kunt doen aan de voedseltransitie, ongeacht inkomen, culturele achtergrond, wijk waar je opgroeit of naar welke school je gaat